Yürüyüş Bahane, Maksat Mutluluk

Yürüyüş Bahane, Maksat Mutluluk

Elimden geldiği kadar dinamik olmaya çalışırım. Yani hayatta günlerimi hareketli geçirmeye gayret ederim.

Bu illaki spor yapıyorum anlamına gelmez. Bana göre spor, daha ziyade bedensel yapılan en sevdiğin branşı, profesyonel olarak yapmak veya buna yönelme eylemidir. Örneğin 2 durak arasını araçla gitmek yerine yürümek spor olamaz. Evinde veya bahçende sevdiğin meyva/sebze ekmek, yetiştirmek spor olamaz.

KÖŞE:Ahmet Dertsiz (ELİ Harita ve Maden Hakları Şube Müdürü)

En yaygın dinamiklerden olan “Yürüyüş” de bir spor değildir. Tabii burada bahse konu olan yürüyüşten günlük mecburi olarak yaptığımız eve/işe gidip gelme, alışveriş ve pazar yapmak için dolaşma ve benzerleri anlaşılmasın. Mecbur olmadığı halde, herhangi bir saatte, kendi inisiyatifi ile spor kıyafetlerini giyinip evinin yakınında veya araç ile bir noktaya gidilerek, belirli bir mesafe yürünerek yapılan ferdi veya toplu yürüyüşler kastedilmektedir.



25 yıldan uzun bir zamandır ferdi ve toplu yürüyüşler yapmaktayım. İlk yıllarda ferdi olarak başladığım yürüyüşler zaman içinde işyerinden ve ikamet ettiğim site lojmanlarından katılımlar ile toplu yürüyüşlere yöneldi. Yine zamanla teknoloji desteğini ve günümüz imkanlarını da yanına alarak daha organizeli, daha kapsamlı bir şekil aldı. Site içinden araç ihtiyacı olmadan yakın yerlere yaptığımız doğa yürüyüşlerinin yanı sıra, son 5 yılda araçla giderek yaptığımız toplu yürüyüşler de hız kazandı.

Teknoloji ve imkanlar bu aktivitelere çok güzel destek veriyor. Çünkü günümüzde bir yere istediğin vakitte gitmek çok kolay. Araç kiralayıp ücretini verdiğin zaman o iş tamam. Yürüyeceğin güzergahı kendin tespit ediyorsun. Google Earth ile dünya elimizin altında artık. 3 boyutlu (3D) olarak dünyanın her yerini uydu görüntülerini birleştirerek hizmetine sunuyor. Dikkatinizi çekerim 3 boyut dedim. Yani çoğumuzun bildiği üzere X ve Y nin yanı sıra Z boyutunu (Kot-Rakım-Yükseklik) ekleyerek. Buna bakarak istediğin mesafede ve meyilde yürüyüş rotası çizebiliyorsun. Artık günümüzde kaç km yüründü, kaç saat sürdü, kaç kalori yakıldı, ne kadar kot çıkıldı vb bilgilere ulaşmak çok kolay. Tespit ettiğin rotayı cep telefonuna yüklediğin zaman gece dahi olsa kaybolma sorunu yok. Yeter ki şarjın bitmesin ve teknoloji (uydu, internet, konum vs) çalışıyor olsun.



Yazının başlığında bahsettiğim üzere benim için Doğa Yürüyüşleri bahane. Esas amaç mutluluk, keyif, moral vb. Yürüyüş esnasında karşılaştığımız bir doğal güzellik, bir yabani hayvan, eski bir yerleşim yeri vb şahsen bana çok keyif veriyor. İnanın samimiyetle söylüyorum; işyerindeki, evdeki ve günlük hayattaki bütün olumsuzluklar bu zaman diliminde hiç akla gelmiyor, geçici olarak unutuluyor ve insan kendini doğanın yönlendirmesine bırakıyor. Pazar günleri araçla giderek yaptığımız etkinlikler yaklaşık 8-9 saat sürüyor. Bu zaman diliminde; yürüyerek ve tırmanarak hareket etmenin yanı sıra, doğal güzellikleri görmek, fotoğraf çekimi yapmak, sohbet etmek, şakalaşmak, doğada yemek-içmek-paylaşmak da yapılmaktadır.

Son söz olarak Doğa Yürüyüşleri ARAÇ, yürüyüş sonu elde edilen Mutluluk ise AMAÇ’tır diyorum. İçinde az da olsa doğa yürüyüşü yapmak için kıpırtı olan ve doğada vakit geçirmekten hoşlanan herkesi ferdi ya da toplu doğa yürüyüşlerine çağırıyorum.
Ahmet Dertsiz (Yazarın tüm paylaşımlarını oku)

Ahmet Dertsiz

YORUM YAZIN