Hoş Geldin Doğa Yürüyüşü

Hoş Geldin Doğa Yürüyüşü

Bizleri zinde ve sağlıklı tutan, hoş geldin doğa yürüyüşü

Yaz aylarında toplu doğa yürüyüşlerine ister istemez kısa bir dönem ara veriliyor. Çünkü Haziran ayı yaz ayına giriş olmakla beraber aynı zamanda öğrenciler için de yaklaşık 3 aylık tatil başlangıcı olmaktadır. Haliyle çalışanlar da ağırlıklı olarak yıllık izinlerini bu dönemde kullanmaktadırlar. Durum böyle olunca toplu doğa yürüyüşlerinde Eylül veya Ekim ayına kadar kısa bir ara verilmektedir.

İster çalışan olsun, ister emekli olsun, ister genç olsun, ister yaşlı, zira hiç fark etmez, bizim yaptığımız doğa yürüyüşlerini tembellik etmeden herkesin gücü oranında tereddütsüz yapması lazım. Çünkü bu doğa yürüyüşlerini yapmak insana spor yapmanın yanı sıra; temiz hava alma, kültür gezisi, yeni insanlarla tanışma, şakalaşma gibi diğer pozitif yönleri de yaşatmış oluyor.



Benim için 12-Ekim-2019 Cumartesi günü doğa yürüyüşü sezonunun açılışı anlamındaydı.
Kaç kişiyle yürüyeceğimiz net olarak ELİ Site Cami önünde buluşmamızda belli oluyor.
Sabahın 7’sinde başlangıç noktasında buluştuğumuzda tahmin ettiğimiz gibi 8 kişi olduğumuzu gördük.
Ali ULU, Ahmet DERTSİZ, Cevdet YILDIRIM, Ali Rıza KODAŞ, Muharrem DEMİR (Masör) ve ilk defa birlikte yürüdüğüm yeni doğa yürüyüşçüleri Sabri KÖKGÜL, Özgür AKALIN, Zafer ÖZ.

Kısa bir fikir alış-verişinden sonra güzergahımız belirlendi.

Yürüyüş sonunda 2 ayrı telefondan 11 km olarak ölçülen parkurumuz ELİ Site Cami – Kozanlı – Albay Öldüren Yokuşu – Bubeyler – Soma Çimento Ocağı – Eşek Öldüren – ELİ Site Cami oldu.
Sanırım güzergah tesbitinde Ankara’dan takipçimiz, eski yürüyüşçümüz ve Albay Öldüren Yokuşuna isim koymamızda vesile olan Emekli Albay Erdal Beyin etkisi oldu.

Kozanlı Köyünden sonra başlayan Albay Öldüren Yokuşuna kadar yolumuz düz sayılır.
Toplu halde yürüyerek geldiğimiz yokuştan Bubeyler’e kadar yine toplu halde tırmanarak ulaştık.
Durmak yok..
Buradan itibaren bazen ikili, bazen üçlü küçük kopmalar oldu.
Ancak tecrübeli yürüyüşçülerimizden Cevdet Bey ve Ali Rıza Hoca’nın çaktırmadan yaptığı yerinde müdahaleler ile tırmanışımız Ali Bey’in bitmek bilmeyen enerjisine rağmen zirveye kadar (Soma Çimento’nın ocağı) toplu halde devam etti.
Buradan sonrası zaten kolaydı.
Lay lay lom olan bundan sonraki iniş bölümünde emekli yürüyüşçülerimizden olan sevgili Süleyman Hocadan sık sık bahsettik.
Artık Masör Muharrem Beyin “ahhh, offf” sızlanmalarına artık kimsenin itibar etmiyor olduğu benim dikkatimi çeken bir başka konuydu.
Aktiviteyi öndeki grupta tamamlaması bizlerde sanki mahsus hayıflanıyor izlenimi bıraktı.
Kendisini bu kondüsyonundan dolayı tebrik ediyorum.

Ekipteki yeni arkadaşların teknolojiyi kullanarak; doğa yürüyüşünü video-fotoğraf çekerek, adım sayısını ve mesafeyi ölçerek enine-boyuna kayıt altına almasını tebrik ediyorum.

Bu söz konusu verilerden önemli gördüğüm bazıları şöyle:


Toplam 11 km lik yürüyüş ve tırmanışımız 2 saat, 17 dakika sürdü, 850 kalori yakıldı, ortalama hız 4,8 km/saat oldu, 500 m kot çıkıldı ve inildi.
SOMA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Eski yürüyüşçülerin tekrar parkura dönmesi, yürüyüşün teşvik edilmesi, geçen hafta gelip bu hafta gelmeyenlerin neden gelmedikleri, “yaşasın tembellik” temalarının masaya yatırıldığı ve yapıcı eleştirilerin yapıldığı etkinliğimiz tam 09:20 de kalkış noktasında sona erdi. Eski ve yeni yürüyüşçüleri de aramızda görmek arzusunda olduğumuz hafta sonu doğa aktivitemize gönüllü herkesi bekliyoruz…
Ahmet DERTSİZ (Harita Mühendisi)

Ahmet Dertsiz

YORUM YAZIN