Voleybol Turnuva Kayıtları Başladı

Voleybol Turnuva Kayıtları Başladı

Soma Kurumlar Arası Voleybol Turnuva Kayıtları başladı.

Soma Kaymakamlığı tarafından geleneksel olarak düzenlenen 15.Kurumlar Arası Kaymakamlık Voleybol Turnuvası talimatnamesi Soma Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünce yayınlandı.

13 Şubat 2023 tarihinde Soma Vali Muzaffer Ecemiş Spor Salonunda başlayacak olan turnuvayla ilgili yayınlanan talimatname şöyle:

SOMA KAYMAKAMLIĞI
2023
VOLEYBOL TURNUVA KURALLARI
KATILIM VE OYUN KURALLARI

Soma Kaymakamlığı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünce 06 Şubat 2023 Pazartesi son başvuru tarihi olmak üzere 13 Şubat 2023 – 22 Mart 2023 tarihleri arasında Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası yapılacaktır.
Turnuvanın organizasyonu, yönetimi ve disiplin ile ilgili konularda her türlü kararı almaya “tertip komitesi” yetkilidir. Bu komite turnuvanın başlangıcından bitimine kadar ortaya çıkacak her türden sorunun çözümü amacıyla kurulmuştur. Aynı anda birden fazla kurulda görevli olmak mümkündür. Buna göre aşağıda yazılı kurallar, turnuvanın tabi olacağı kurallardır.

1- Müracaat: 06 Şubat 2023 Pazartesi tarihi mesai bitimine kadar GENÇLİK VE SPOR İLÇE MÜDÜRLÜĞÜNE yapılacaktır.

2-Müsabaka Yeri: Müsabakalar Vali Muzaffer Ecemiş Spor Salonunda yapılacaktır.

3- Takım ve Oyuncu Sayısı: Takım listeleri 15 kişi ile sınırlı olup ( saha içerisinde 6 asil + 6 yedek oyuncu bulundurmak şartıyla ) teslim tarihinden sonra değişiklik kabul edilmeyecektir. Ayrıca Takımın sorumlu idarecisi olarak bir isim komiteye bildirilecektir.
* Kurumlar birden fazla takım çıkarabilirler.
* Turnuva kurallarına uymak şartıyla yakın ilçeler turnuvaya katılabilirler.
* Kulüpler turnuva kurallarına uymak şartıyla turnuvaya katılabilirler ( Oyuncular kulüp üyesi ya da çalışanı olmak zorundadır )
* Turnuvaya katılacak takımlar listelerine oyuncuların kimlik fotokopilerini, kurum personeli olduklarına dair belge (Ticaret ve Esnaf Odalarına kayıtlı oyunculardan Oda Kayıt Belgesi istenecektir) ve sağlık raporlarını ekleyeceklerdir.
* Dernekler turnuvaya alınmayacaktır.

4- Oyuncular:

*Turnuvaya katılan sporcular için yaş sınırı yoktur.
*Turnuvada faal voleybol hayatını bitirmiş sporcular oynayabilir.
*Turnuvada, faal antrenörlük yapanlar oynayabilir.
*Müsabakalarda oynayacak sporcunun o kurumun personeli olması gerekir ( Kurumlar kendi bünyesindeki taşeron firmalardan oyuncu oynatabilirler ).
*Kurumlarından emekli olanlar da turnuvada oynayabilirler.
*Turnuvaya katılan Tüm Kurumlar 3 ( Üç ) kişilik kurum dışı kontenjan kullanma hakkına sahiptir. ( Kurumlar takım listelerine sadece 3 ( Üç ) misafir oyuncu yazabilirler ve oyunda oynatabilirler. Sonradan değişiklik kabul edilmeyecektir.)
*Turnuvada oynayacak sporcularda, Turnuva başlangıç tarihi esas alınarak en az 1 ( Bir ) ay öncesinden işe başlamış olma şartı aranacaktır. Kurumlar sporcuların işe kurumlarında başlama tarihlerini gösteren belgeyi ibraz etmek zorundadırlar. ( Kamu kurumları ile kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan oyuncular dahil olmak üzere bu şart aranmaz.)
*Kurum dışı kontenjan kadrosunda oynatılacak sporcu için İlçemizde çalışma şartı ve turnuva başlangıç tarihi esas alınarak en az 1 ay öncesinden işe başlamış olma şartı aranacaktır.( Takımlar, kendi kurumlarında 1 aydan daha az süreyle çalışmakta olan personeli kurum dışı kontenjan olarak oynatamazlar.) ( Kamu kurumlarında bu şart aranmaz.)
*Profesyonel voleybolcular, takımlar arasındaki güç dengesini ve mücadele direncini etkileyeceğinden, turnuvada doğabilecek olumsuzlukları önlemek için faal profesyonel sporcular turnuvada oynatılmayacaktır.
*Çevre ilçelerden turnuvaya katılacak olan takımlar için de aynı kurallar geçerli olup, ilçeleri dışından sporcuların turnuvaya katılmasına izin verilmeyecektir.

5- Takımların itiraz etmeleri durumunda itiraz dilekçeleri ile beraber 500 – TL yatırılacaktır. Haklı görüldükleri takdirde bu para iade edilecektir.

6- Sahada ambulans bulundurulacaktır. Bünyesinde ambulans bulunan kurumlar, turnuva süresince ambulanslarını nöbetleşe görevlendirmek durumundadır.

7- Turnuva Tertip Komitesinin aldığı Turnuva kuralları kesindir.

ÖDÜLLER:

İlk 4 ve centilmen takıma kupa, ayrıca en değerli oyuncuya plaket verilecektir.

OYUN:

*Maçlarda “FİVB Voleybol oyun kuralları” uygulanacaktır.
*Takımlar maçlara “numaralı forma” ile çıkacaklardır.
*Her takım maç saatinden yarım saat önce salonda hazır bulunacaktır.
*Müsabakalarda salon zeminine zarar verecek spor ayakkabısı giyilmeyecektir. Spor ayakkabısı temiz ve salon içerisinde giyilecektir.
* Fikstür ve gruplar komite tarafından 06 Şubat 2023 Pazartesi günü kura çekilerek yapılacaktır. Bir yıl önceki turnuvada finale kalan takımlar seri başı olacaktır. Müsabakalar 13 Şubat 2023 Pazartesi tarihinde başlayacak olup, takımların müsabaka gün ve saatleri komite tarafından belirtilerek takımlara ayrıca bildirilecektir.

TURNUVA OYUN KURALLARI:

a – Turnuva tek devreli lig usulü oynanacaktır.
b – Maçlar 2 ( iki ) hakemle oynanacaktır( Baş Hakem ve File Hakemi ). Teknik Komite ve Hakem Komitesinin, hakemlere her konuda yardımcı olma ve her türlü karar verme yetkisi vardır.
c – Kazanılmış 3 ( üç ) set alan takım galip ilan edilecektir.
d – File yüksekliği 243 cm’dir.
e – Setler 25 sayı üzerinden rally-point ( hata yapanın sayı kaybettiği ) sistem şeklinde oynanacaktır.
f – 5.set ( taybreak seti ) 15 sayı üzerinden oynanacaktır.
g – Müsabakalar, pozisyonlar da dönülerek oynanacaktır.
h – Her sette 6 ( altı ) oyuncu değiştirme hakkı vardır.
ı – Setlerde her takımın 2 ( iki ) mola hakkı vardır.
j – İlk turda aynı kurumun takımları aynı gruba düşerse ilk maç bu iki takım arasında oynanacaktır.
k- Müsabakalar puanlama sistemine göre oynatılacaktır.

PUANLAMA SİSTEMİ:

Bu sistemde, önceden belirlenmiş fikstüre göre, kulüp takımlarına puan esasına göre birbirleri ile seri müsabakalar yaptırılır ve müsabaka sonucu elde edilen puanlara göre sıralama yapılır.
3 – 0 ve 3 – 1 galibiyetle sonuçlanan müsabakalarda galip gelen takıma (3) puan,
3 – 2 galibiyetle sonuçlanan müsabakalarda galip gelen takıma (2) puan,
2 – 3 sonuçlanan müsabakalarda mağlup olan takıma (1) puan,
1 – 3 ve 0 – 3 sonuçlanan müsabakalarda mağlup olan takıma (0) puan verilir.
Hükmen mağlubiyetlerde toplam puandan (1) puan düşürülür. Hükmen galibiyet alan takımın toplam puanına (3) puan eklenir.
Bir veya birkaç takım tarafından kazanılan puanların eşitliği halinde, sıralama; kazanılan maç sayısına göre belirlenir. Kazandığı maç sayısı fazla olan takım üst sırada yer alır.
Kazanılan maç sayısına göre eşitliğin bozulmaması halinde; set averajı uygulanır. Bu uygulamada puanları eşit olan takımların müsabakalar sonunda aldıkları setlerin toplamı, verdikleri setlerin toplamına bölünür. Sıralama, büyük sayıya sahip olan takım üst sırada yer alacak şekilde yapılır.
Eşitliğin kazanılan set sayılarına göre de devam etmesi halinde; eşitliği devam eden takımların yaptıkları tüm müsabakalar sonunda aldıkları sayıların toplamı, verdikleri sayıların toplamına bölünür. Takımlar, çıkan sayının büyüklüğüne göre yukarıdan aşağıya sıralanır.
Eşitlik yine de bozulmamışsa bu durumdaki takımların kendi aralarında yaptıkları müsabakalardaki maç, puan, set ve sayı averajına sıra ile başvurularak sıralama belirlenir.
l ) İhraç olan veya elenen takımlar değerlendirme dışı bırakılarak diğer takımlar kendi arasında değerlendirilecektir. Grubunda elenen takım veya takımlarla yapılan maçların skorları dikkate alınmaz.



CEZALAR:

Disiplin cezalarıyla ilgili kararları başvuru üzerine ya da resen disiplin kurulu verir.
A – Herhangi bir nedenle ertelenen maç komitenin belirleyeceği gün ve saatte oynanacaktır. Mazeretsiz veya mazereti kabul edilmeyen takımın sahaya çıkmaması durumunda hem hükmen mağlup kabul edilir hem de mevcut set puanından 3 ( üç ) set puan silinir ( Mazeretlerin maç saatinden 1 gün önceden bildirilmesi zorunludur ).
B – Geçerli mazeret bildirmeden ( 1 gün öncesinden ) maça çıkmayan takımlar hükmen mağlup kabul edilecektir. 3 ( üç ) defa maça çıkmayan takımlar, o yılki turnuvadan ihraç edilecektir. Ayrıca o takım listesindeki oyuncular turnuva süresince başka takımda oynayamayacaktır.
C – Maç esnasında sürekli hakeme itiraz eden ve etki altına almaya çalışan ( rakibi ve hakemi tehdit eden ) oyuncu, antrenör veya takım sorumluları önce uyarı yapılacak, aynı hareketlerin diğer müsabakalarda devamı halinde komitenin aldığı karar uygulanacaktır.
D – Turnuvaya katılım şartları madde 4’ün içerdiği şartlara aykırı olarak usulsüz oynatılan sporcu olursa rakip takım itiraz etmese dahi tespit edildiğinde komite kararı ile hükmen ( 3-0 ) mağlup sayılacaktır.
E – Olay çıkaran sporcu ve kurumlar turnuvadan anında ihraç edilecektir. Takımlar öncelikle o maçta hükmen mağlup sayılacak, var olan set puandan 3 ( üç ) set puan silinecek, duruma göre ihraç kararı verilecektir.
F – Maç esnasında takımlar yedek 6 ( altı ) oyuncu ve 1 ( bir ) sorumlu dışında kimse bulundurmayacaktır. Bulunduranlar, herhangi bir olay çıktığında her türlü cezai müeyyideye uymayı kabul etmiş olacaktır.
G – Diğer hususlarda TVF genel nizami kurallar geçerlidir.
H- Turnuvaya katılan oyuncular kendi sağlık kontrollerini yaptırmak zorunda olup, muhtemel sakatlık ve sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınması durumunda tertip komitesinin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
I – Turnuva Tertip Komitesi gerektiğinde maçlarla ilgili gelişen olaylar karşısında her türlü karar alma yetkisine sahiptir. Turnuvaya katılan takımlar bu kural ve kararları peşinen kabul ve taahhüt etmiş sayılırlar.

Dilek MERT
Gençlik ve Spor İlçe Müdürü

Tüm Voleybol haberleri için buraya tıklayınız!

Cevdet Yıldırım

Hobi olarak başladığımız ancak yaptığımız paylaşımlarla büyük ilgi gördüğümüz somadaspor.com’da maçlara gitmekten, çala kalem haberlerinizi yapmaktan büyük keyif alıyoruz. 38 yıllık futbola adanmış tecrübelerimizle topluma ufak bir katkımız olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlerden ricamız; biz gazeteci değiliz. Bilgi-birikimlerimizi çala kalem ifade etmeye çalışıyoruz. Somaspor,Samsun Irmaksanayispor, Elbistanspor, Tavşanlı Linyitspor, Soma Linyitspor, Soma Masterler; Futbola adanmış 38 yıl ile, çala kalem yazılmış yazılar vs vs.. Selam ve Dua ile..

YORUM YAZIN