Soma’dan Reha Eken Geçti!

Soma’dan Reha Eken Geçti!

Kömür kentli Soma’dan Reha Eken geçti!

1940’lı yıllarda kömür çıkarma işi basit usullerle yapılmakta idi. O yıllarda ülkenin bu enerjiye çok büyük ihtiyacı vardı. Bu kömürün çıkarılması için de o zaman ki tekniğe göre insan gücü ve emeği çok önemli idi. Ancak bu işin çok tehlikeli ve zor olmasından dolayı kimse bu işe talip olmuyordu. Gerekli iş gücünü sağlamak amacıyla memleket genelinde vergi borcu olanlar, askerlik hizmeti bulunanlar ve buna dayanarak köyde muhtarın belirlediği kişiler yazılarak işe alınırlardı.

Bu belirlenen şahıslar Tavşanlı ve Soma’da yapılan bekâr pavyonlarda yatar kalkarlar, çalıştıkları süreler vergiden ve askerlik surelerinden düşülürdü. Bu durumu belirlerken köy muhtarlarının çok büyük etkisi olup çalışan kişiler üzerinden belirli pay alırlardı. Uzak köyden gelenler ise inşa edilen pavyonlarda yatıp kalkarlar ve ancak hafta sonları köylerine yaya veya buldukları vasıta ile (bilhassa tren) gidebilirlerdi.

Mükelleflerin çalışma sırasında kaçmamaları için ocak çıkışları demir kapı ile kapatılır, kapının başında ise jandarmalar bekletilirdi. Buna rağmen ocaktan her bir şekilde kaçan olması durumunda jandarmanın üzerlerine kurşun sıkması serbest olup, buna rağmen kaçanların bulunabilmesi için aileleri zor durumda bırakılmakta idi.

Daha sonra 1950-1960 yılları arasında işledikleri suçlardan dolayı uzun süre mahkumiyet almış kişiler zorla madenlere sokulmaya başladı. Mahkum olupta madenlerde çalışanların cezaları yarı yarıya azaltılıyordu.

Soma’dan Reha Eken Geçti!

Soma’da yukarıda belirtilen tarihler arasında Soma’da madende çalışmış ünlü kişilerden birisi de o zamanları Galatasaray’da oynayan ve defalarca milli olan futbolcu (santrafor) ve şu an rahmetli olan (2013 yılında vefat etti) Reha Eken idi. Reha Eken; 1957 yılında işlediği bir suçtan dolayı yargılandığı mahkemede 11 yıla mahkum edilmiş idi. Kendisine ”Eğer Soma’da madende çalışırsan hükmün yarıya iner” denildi ve kendisi de bunu kabul ederek Soma madeninde çalışmaya başladı.

O zamanları maden yöneticileri Reha Eken‘in spora katkı yapmalarını istemesi sonucu var olan Soma G.L.I. Futbol Kulübü o dönemler Reha Eken yönetiminde çok büyük başarılara imza attı.

Haberin başlığındaki görsel 28 Mayıs 1950 tarihinde İnönü Stadı’nda oynanan özel maçta İran’ı 6-1 yenen A Milli Takım kadrosu yer almakta. Reha Eken o maçta tam üç kez fileleri havalandırma başarısı göstermiş.
Soldan sağa Ayaktakiler: Reha Eken (Galatasaray), Turgay Şeren (Galatasaray), Kamil Ekin (Fenerbahçe), İsmet Berberoğlu (Ankara Demirspor), Halit Deringör (Fenerbahçe), Galip Haktanır (Vefa), İtalyan Hakem Gamba.

Oturanlar: Muzaffer Tokaç (Galatasaray), Lefter Küçükandonyadis (Fenerbahçe), Erol Keskin (Fenerbahçe), İsfendiyar Açıksöz (Galatasaray), Naci Özkaya (Galatasaray). (Görsel Kaynak TFF Arşiv)
KAYNAK:İsmail Ergün-Soma Futbol Tarihi (Sayfa 13)

Cevdet Yıldırım

Hobi olarak başladığımız ancak yaptığımız paylaşımlarla büyük ilgi gördüğümüz somadaspor.com’da maçlara gitmekten, çala kalem haberlerinizi yapmaktan büyük keyif alıyoruz. 38 yıllık futbola adanmış tecrübelerimizle topluma ufak bir katkımız olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlerden ricamız; biz gazeteci değiliz. Bilgi-birikimlerimizi çala kalem ifade etmeye çalışıyoruz. Somaspor,Samsun Irmaksanayispor, Elbistanspor, Tavşanlı Linyitspor, Soma Linyitspor, Soma Masterler; Futbola adanmış 38 yıl ile, çala kalem yazılmış yazılar vs vs.. Selam ve Dua ile..

YORUM YAZIN