SODOS Farkındalık Yaratmaya Devam Ediyor..

SODOS Farkındalık Yaratmaya Devam Ediyor..

Soma Doğa Sporları (SODOS) Başkan Mustafa Alioğlu’nun önderliğinde farkındalık yaratmaya devam ediyor..

Her hafta sonu Doğa Sporları ile ilgilenenlere değişik aktiviteler düzenleyen Başkan Mustafa Alioğlu‘nun, bu haftaki etkinliğini Sodos ve Anemon Ortak Yürüyüşü olan Kınık Çanköy – Köseler Arası 14 Km Doğa Yürüyüşü ile gerçekleştirdi.

AHMET DERTSİZ’İN KALEMİNDEN..

İşinden dolayı bu etkinliğe katılamayanlara, gördüklerini ve yaşadıklarını kaleme alarak görme ve yaşama imkanı tanıyan Harita Mühendisi Ahmet Dertsiz’in kaleminden Kınık Çanköy – Köseler Arası 14 Km Doğa Yürüyüşü ve yaşananları sizlerle paylaşmak istedik..

Bilindiği üzere Pazar günleri artık sadece Soma Doğa Sporları (SODOS) için değil, Türkiye’deki tüm doğa severler için yürüyüş günüdür. SODOS ile Manisa ANEMON’un ortaklaşa organize ettiği Çanköy – Köseler arası doğa yürüyüşü için tabir yerindeyse sabahın köründe Beşyol’dan 8’de kalkan 2 araçla yine yollardayız. SODOS Başkanı Mustafa ALİOĞLU bu işi severek ve özveriyle yapıyor. Ve her geçen gün doğa sever ailesini büyütüyor. Nitekim hava muhalefeti olasılığına rağmen artık bir otobüse sığmaz olduk.

Kınık’tan aldığımız yürüyüşçülerle birlikte Kocaömerli yolu üzerinden başlangıç noktası Çanköy’e ulaştığımızda saat 09:15’i gösteriyordu. Programa göre burada Manisa’dan gelecek ANEMON ekibiyle burada buluşulacak ve beraber Çanköylülerin ikramı süt ile kahvaltı yapılacaktı. Ancak program elde olmayan nedenlerle bir saat kadar aksadı. ANEMON ekibi Manisa’daki trafik yoğunluğu nedeniyle gecikince biz SODOS olarak sütlü kahvaltımızı neşe içinde yaptık. Bizim kahvaltı sefamız bittiğinde ANEMON ekibi geldi ve onlar da sütlü kahvaltılarını yaptı. Aslında kahvaltının böyle 2 parti olması daha iyi oldu. Çünkü Cami avlusuna ve köy odasına zor sığdık.



Saat 11’i gösterdiğinde yürüyüş başladı. Hava kapalı, yağdı-yağacak gibi ama hiç yağmadı. Yerler ıslak, sulu, çamur, kaygan. Rehberimiz ve öncümüz ANEMON’dan Mehmet Abi 60 lık delikanlı ve buraları avucunun içi gibi biliyor. Tek sıra olup sayım yaptığımızda duyduğuma inanamadım. Tam 73 kişiyiz. SODOS’tan 46 ve ANEMON’dan 27 katılımcı. Bunun içim sayım yapmadık ama bayanlar daha fazla gibi geldi bana. Etrafımızda koyun ve inek sürüleri eşliğinde tatlı meyilli, toprak, çimenli, taşlık yolda yürüyoruz. Çanköy’ün içi dahil başlangıçtan bu yana her 50-100 m. de bir karşılaştığımız ve hepsi akan çeşmelerin çokluğu dikkatimi çekiyor. Grup kalabalık, birkaç yürüyüşçümüz hafif zorlanıyor, yolun bazı bölümleri ancak tek sıra geçişe müsaade ettiğinden konvoy bayağı uzuyor. Yol üzerinde günümüzde artık inşa edilmeyen çok güzel eski örme kemerli köprülerden geçtik. Artık böyle yerlerde köprüler demir ve betondan inşa ediliyor.

Öğle yemeği molası vereceğimiz Denizgöle geldiğimizde saat 13:15 olmuştu ve toplam 5,5 km. yürünmüştü. Burası suyu bulanık, mini ve bir yapay göl. Çimler üzerinde verilen molada ateş yakıldı, sucuk ve menemen yapıldı yendi. Yemekte ANEMON ekibinin dinlettirdiği çok popüler ve kıvrak “erik dalı” türküsü eşliğinde oynayan erkek ve bayanların içten oynamaları görülmeye değerdi. Yemek sonrası SODOS animasyon ekibince düzenlenenn el arabası yarışı ve kızlı-erkekli yapılan uzun eşek oyunu yürüyüş etkinliğine farklı bir renk kattı.



Yemek molası sonrası saat 14:30’u geçtiğinde yürüyüşümüzün 2. bölümü başladı. Gölün hemen bitişiğinde her tarafından su çıkan, yamaçtaki patika yoldan dere kenarına paralel yürüyoruz. Tatlı bir yokuş çıkıyoruz. Dere kuvvetli ve hafif bulanık akıyor. Tek sıra halinde arada kaynak yaparak ön sıralara geçtiğimiz yürüyüşümüz hoş sohbet devam ediyor. Bu arada tatlı meyil yerini tırmanmaya bırakıyor. Dereye çok yakın ve paralel yaptığımız tırmanış birbirinden güzel manzaralar eşliğinde fotoğraf çekimleri ve molalarla devam ediyor. Artık karşı tarafa geçme zamanı. Üzeri paralel 2 ağaç parçası üzerine çalı serilmiş ve çalının üzerine naylon geçirilmiş köprüden biraz korkarak geçiyoruz. Bu geçiş noktası yürüyüş güzergahının en yüksek yeri. Bundan sonrası Köseler’e kadar genelde iniş.

Köprüden sonra 500 m kadar yürüdükten sonra geridekiler yetişsin diye mola verildi. Bu arada SODOS’tan Başkan Mustafa ALİOĞLU’nun ve Zeliha SAKAR’ın bugünün doğum günüm olması münasebetiyle küçük bir tatlı sürpriziyle karşılaştım. Eşime ve kendilerine doğadaki bu en güzel doğum günü kutlaması nedeniyle özel teşekkür ediyorum.

Artık Köseler’e kadar durmak yok. Güzel manzaralar eşliğinde ve sulu-toprak-taşlı-çimenli yolda yürüyüşe devam ediyoruz. Önümüze Çanköy-Köseler stabilize yolu çıkıyor. Uzunca bir yürüyüşten sonra önümüzde Köseler göründü. Köye girdikten sonra yol asfalta döndü. 3 araç köyün merkezine giremediğinden hemen yakınındaki ana yolda bekliyordu. Bizim öndeki 10’lu grubun köyün merkezindeki kahveye ulaşmasından 10 dk. kadar sonra 73 doğa severin tamamı kahvede bir aradaydı. Yürüyüşün tamamlandığında saat 17’yi gösteriyordu. Mesafe ölçme programı WICILOK ise 14 km. yüründüğünü söylüyordu. Burada verilen yarım saatlik çay ve ihtiyaç molasından sonra 17:30’da 3 araç Soma’ya ve Manisa’ya dönüşe geçtik.

Yorucu ama zevkli geçen bu yürüyüş için SODOS ve ANEMON’a içten teşekkürler. Severek yapılan her eylem insana yorucu gelmez.

Ahmet DERTSİZ-Harita Mühendisi

somada spor

Ahmet Dertsiz

YORUM YAZIN