Oyun Kuralları Değişiyor mu?

Oyun Kuralları Değişiyor mu?

Fıfa Futbol Kurallarında Değişikliğe Hazırlanıyor. En büyük futbol otoritesi FIFA, Futbol Müsabaka kurallarında bazı değişiklikler üzerine çalışıyor.

Değişim hayatın her alanında olduğu gibi futbolda da olmalı. Bir futbolsever olarak planlanan değişiklileri olumlu buldum. Var uygulaması planlanırken futbol camiası ikiye ayrılmıştı. Futbolun mekanikleşeceği, futbol akışının bozulacağı gibi yeniliğe karşıt birden fazla görüş ileri sürülmüştü.

Ancak her şeye rağmen denendi ve başarılı oldu. Futbola çağ atlatan böyle bir yenilik bile artık futbolun bir parçası haline gelip, futbola ve futbol adaletine katkı sağladıysa, aşağıda planlanan ve Var’a göre daha az tartışılacak değişiklerin de futbola pozitif katkı sağlayacağına şüphem yok. Yeniliğe açık olmak her zaman iyidir.

Fıfa’nın Değişiklik Yapmak İstediği Kurallar Ve Görüşlerim

-Normalde 45 dakikalık iki devreden oluşan futbol maçı, yeni kurallarda 30’ar dakikalık iki devreye düşürülecek.
(Futbol müsabakalarının 90 dakika olması herkes açısından yorucu, diğer spor branşlarına göre de bu süre çok uzun. Tabi ki bazı maçlar öyle zevkli oluyor ki değil 90, 180 dakika olsa doymayız diyoruz.
Genele baktığımızda ise 90 dakikalık sürenin, 60 dakikaya düşürülüp, topun oyun dışında kaldığı sürenin devreye eklenmesi daha kısa sürede, topun daha çok aktığı bir oyun yaratacağından futbol kalitesini, maçın temposunu ve seyir zevkini artıracaktır.)

-Topun oyun dışında kaldığı anlarda süre duracak. Basketbol maçlarında görülen bu kural, taraftarların en çok desteklediği kural oldu. (Yıllardır niye olmadığına anlam veremediğim uygulamaydı. Ancak orta Hakemin saatini durdurup, başlatması yerine bu konuyla ilgili başka biri görevlendirilebilir. Avrupa’da top 55-65 dakika arası oyunda kalıyor. Türkiye’de ise malesef bu süre daha düşük. Takımların zaman geçirmeye yönelik hareketlerin engellenmesi için topun alan dışında kaldığı gerçek süre devre süresinin üzerine eklenmeli.)

-Pandemi nedeniyle değişiklik hakkı 3 oyuncudan 5 oyuncuya çıkartılmıştı. FIFA, planladığı yeni kurallarda sınırsız oyuncu değişikliği olmasını istiyor.
(Sınırsız oyuncu değişikliği kadrosu dar, düşük bütçeli takımların sorunlarının artmasına sebep olur. Ayrıca sezon içinde sakatlıklardan ve kırmızı kart cezalarından her kulüp iyi kötü zorluk yaşıyor. Değişiklik sayısının çok olması kadrosu geniş takımlara, yedek kulübesinde de üst düzey futbolcu tutabilen takımlara orantısız bir avantaj sağlar. 3 olan değişiklik hakkı 4 veya 5 ile sınırlanıp, kaleci kırmızı kart gördüğünde değişiklik hakkı kalmamış ise 1 değişiklik hakkı daha tanınabilir.)

-Futbolda elle kullanılan taç atışları, yeni kurallar çerçevesinde ayakla kullanılmaya başlayacak. FIFA bu durumu, topun rakip alana kolaylıkla geçebileceği için daha çok tehlikeli pozisyon yaratabileceği görüşünde.
(Ayakla taç atışının iyi olacağını düşünmüyorum. Bu durumda faul ile taç atışı arasında da pek fark kalmayacak. Top el ile daha kısıtlı bir mesafeye atılıyor, topun oyuna havadan sokulması taç atışının estetiğine ve niteliğine daha uygun.)

-Basketbola benzer bir başka kural ise sarı kart gören futbolcuların 5 dakika boyunca kenara gönderilip cezalandırılması olacak. (Buna katılmıyorum. Saha içinde takımlar arasındaki sayı eşitsizliği taktiksel olarak takımları fazla zorluyor. Bu tür gir-çıklar Takımların oyun planlarını uygulamasına ve taktiksel bütünlüğünün devamlılığına çok zarar verir. Bunun yanında Sarı kart sonucu oyuna sürekli gir çık yapılması saha içi kargaşa yaratacağı gibi seyir zevkini düşürür. Teknik adamların da takımında işini de çok zorlaştırır. Sarı kart ile kırmızı kart arasında başka bir kart uygulaması getirilirse, sarı kartın hafif kaldığı, kırmızı kartın ise ağır kalacağı durumlar için bu kart kullanılabilir. Bu durumda sarı kartın etkisinin düşüklüğü kırmızı kartın ise ağır sonuçları karşısında yeni bir kart uygulaması yaratılarak daha adil bir uygulama oluşabilir) Saygılarımla, Av.Muksit ARAMIŞ

Cevdet Yıldırım

Hobi olarak başladığımız ancak yaptığımız paylaşımlarla büyük ilgi gördüğümüz somadaspor.com’da maçlara gitmekten, çala kalem haberlerinizi yapmaktan büyük keyif alıyoruz. 38 yıllık futbola adanmış tecrübelerimizle topluma ufak bir katkımız olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlerden ricamız; biz gazeteci değiliz. Bilgi-birikimlerimizi çala kalem ifade etmeye çalışıyoruz. Somaspor,Samsun Irmaksanayispor, Elbistanspor, Tavşanlı Linyitspor, Soma Linyitspor, Soma Masterler; Futbola adanmış 38 yıl ile, çala kalem yazılmış yazılar vs vs.. Selam ve Dua ile..

YORUM YAZIN