Marsilya’nın İpini Yazı Tura İle Çektik

Marsilya’nın İpini Yazı Tura İle Çektik

Kendilerini daima dev aynasında görmeye alışmış Marsilya’nın ipini yazı tura ile çektik.

1965 yılında İstanbulspor Kulübünde futbol oynarken Genç Milli Takıma, 1968 yılında ise Ümit Milli Takıma seçilen Cihan Yazar‘ın, Göztepe’de oynarken UEFA Kupasında ”Marsilya’nın ipini yazı tura ile çektik” adlı tatlı anısını sizinle paylaşmak istedik.

Cihan Yazar’ın, değerli büyüğümüz İsmail Ergün’ün Soma Futbol Tarihi adlı kitabına kendi ağzından verdiği o tatlı anı ”Marsilya’nın ipini yazı tura ile çektik” aynen şöyle:

”Kendilerini daima dev aynasında görmeye alışmış ve bizim A Milli takımımıza karşı B Milli Takımlarını çıkararak Türk Futbolu’nu hafife alma küstahlığını gösteren Fransa temsilcisi, Olimpiqua Merseille’yi İzmir’de Fevzi ve Halil ağabeylerin golleriyle 2-0 yenmiş, onlara hiç unutamayacakları bir ders vermiştik. Rövanş maçını 15 gün sonra Marsilya’da oynayacaktık. Maç Fransa temsilcisinin bir an önce gol bulma arzusuyla çok büyük seyirci baskısı altında başlamıştı. Biz her zamanki oyun sistemimizle mücadele ediyor zaman, zaman yaptığımız organize ataklarla Marsilyalı futbolcuları ve Fransız seyircisini şaşırtıyorduk. Üst üste gelen Marsilya ataklarını Ali ağabey, anlatılması çok güç inanılmaz kurtarışlarla bir, bir sonuçsuz bırakıyordu. Devre 0-0 sona erdi.

İkinci yarıda Marsilya takımının bulduğu iki gol, kural gereği maçın uzamasına neden olmuştu. Uzatma dakikaları Ali Ağabeyin muhteşem kurtarışlarıyla Marsilya forveti arasında geçti. Ve maç 2-0 sona erdi.”

UEFA Kupasında ”Marsilya’nın ipini yazı tura ile çektik”

”O günkü kurallar gereği penaltı atışı yoktu. (UEFA Kupası) Maçın sonucunu hakemlerin iki kaptanın bulunduğu kura ile top-kale atışı tayin edecekti. Koca Kaptan Gürsel ağabey santra yuvarlağına doğru giderken, elimden tutmuş ve beni yanında götürmüştü. Heyecanım doruk noktasındaydı. Henüz 18 yaşını doldurmamıştım. Takımın en küçüğüydüm. Konuk takım olmamızın avantajı gereği, hakem Gürsel Ağabeye dönmüş, “Top mu? Kale mi?” diye sormuştu. “Şu anda bu anımı anlatırken, aynı heyecanı tüm ayrıntısıyla yaşıyor ve o unutulmaz an bir, bir gözlerimin önünden geçiyor”. Koca Kaptan Gürsel ağabey aniden bana dönmüş ve “Sen iste” diyivermişti. Nasıl yaptım? Nasıl söyledim? Bilemiyorum. Dudaklarımın arasından, “Ball” kelimesi dökülüvermişti. Ben hakemin atışına bakma gücümü çoktan yitirmiştim. Yere bakamıyordum. Gürsel ağabeyin zıplayarak boynuma sarıldığı anda dünyalar benim olmuştu. Marsilya’nın ipini yazı tura ile çektik. Tur atlamıştık. Nur içinde yat sevgili Gürsel ağabey. Bana böylesine güzel ve anlamlı bir onuru yaşattığın için ruhun şad, mekanın cennet olsun.”
KAYNAK:İsmail Ergün – Soma Futbol Tarihi Sayfa 164



Kısaca Cihan Yazar

Kısaca Cihan Yazar;

01.11.1947 yılında Soma’da doğdu. İlköğrenimini Soma’da, orta ve lise öğrenimini İzmir Özel Türk Koleji’nde yapmıştır. Yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakül tesi’nde tamamlayarak 1968 yılında mezun olmuştur.
Futbol hayatına genç yaşta 1958 yılında Soma İdmanyurdu’nda başlamıştır. Cihan Yazar, 1964-1968 yılları arasında İstanbulspor Kulübünde, 1969-1970 yılları arasında Göztepe Spor Kulübü’nde ve 1970-1971 yılları arasında Manisa Spor Kulübünde daha sonra sırasıyla İzmir Demirspor, Soma Sotesspor, Somaspor, Soma 13 Eylül Spor, ve spor hayatını Soma Master’da noktalamıştır.

Yazar, 1965 yılında Genç Milli Takıma, 1968 yılında ise Ümit Milli Takıma seçildi. 1997-2003 yılları arasında TBMM futbol takımında oynamıştır. Soma’da eczacılık faaliyetlerini sürdürürken, 1984 yılında girdiği Belediye Başkanlığı seçimini kazanarak 1984 – 1994 yılları arasında 10 sene bu hizmeti yürütmüştür.CIHAN YAZAR KIRKAGAC MASTER

Cevdet Yıldırım

Hobi olarak başladığımız ancak yaptığımız paylaşımlarla büyük ilgi gördüğümüz somadaspor.com’da maçlara gitmekten, çala kalem haberlerinizi yapmaktan büyük keyif alıyoruz. 38 yıllık futbola adanmış tecrübelerimizle topluma ufak bir katkımız olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlerden ricamız; biz gazeteci değiliz. Bilgi-birikimlerimizi çala kalem ifade etmeye çalışıyoruz. Somaspor,Samsun Irmaksanayispor, Elbistanspor, Tavşanlı Linyitspor, Soma Linyitspor, Soma Masterler; Futbola adanmış 38 yıl ile, çala kalem yazılmış yazılar vs vs.. Selam ve Dua ile..

YORUM YAZIN