Karadeniz’de Esen Soma Rüzgârı..

1971-1972 Futbol sezonunun birinci lige çıkacak son takımı belirleyecek olan final maçı Trabzonspor ile PTT arasında oynanır.

Sezonun tamamı gibi oldukça çekişmeli geçen final maçını PTT 1-0 kazanır. Bu yenilgi Trabzonspor tarihinin gerçek bir dönüm noktası olup, futbolda Anadolu devriminin ilk adımıdır.

Birinci lig şansını final maçında kaybeden Trabzonspor, transfer anlayışını kökten değiştirerek, özüne döner. Trabzon’da doğmuş veya yetişmiş futbolcular kadroya katılarak, on yıl boyunca kupalara abone olacak efsane takımın iskeleti oluşturulur. “Öze dönüş” anlayışı hemen meyvesini verir. Takım, 1973-1974 sezonunu şampiyon tamamlayarak birinci lige çıkar.

1975-1976 Sezonu Türk futbolunda bütün ezberlerin bozulduğu, tabuların yıkıldığı bir sezon olur. Karadeniz’in bordo mavili takımı, sezonu şampiyonlukla bitirerek futbolda devrim yapar ve lig kupasını ilk defa İstanbul dışına çıkararak Anadolu’ya taşır.

Ali Rıza Turan 1948 yılında Trabzon’da dünyaya gelir.

Ali Rıza, henüz beş yaşındayken, ailesi Soma’ya taşınır. Ali Rıza Turan, ilk ve ortaokulu Soma’da okur.

Çok sevdiği futbola Soma Gençlikspor’da başlar. 1963 yılında Akhisar Güneşspor’a transfer olur. 1965 yılında Zonguldak Kömürspor kadrosuna katılan Ali Rıza Turan, 1967 yılında Ankaragücü’ne transfer olarak profesyonelliğe adım atar. Ankaragücü’nde üç yıl top koşturan Ali Rıza, burada gösterdiği başarılı performans sonucunda kendisini Trabzonspor’da bulur.

1970 yılında Trabzonspor ikinci ligdedir ve henüz Karadeniz fırtınası kopmamıştır. Fırtına öncesi sessizliği yaşayan Karadeniz ekibi, birinci lig biletini 1971-1972 sezonunun son maçında kaybeder. Tüm Trabzon’u yasa boğan bu yenilgiden sonra zihniyet değiştiren takım özüne döner. Trabzon doğumlu olan Ali Rıza Turan, öze dönen Trabzonspor kadrosunun önemli isimlerinden biri olur. Tam beş sezon bordo mavili formayı başarıyla giyen Ali Rıza Turan, takımın birinci lige çıkmasında ve birinci lig şampiyonluğu ile gerçekleştirilen Anadolu devriminde pay sahibi olur.

Özkan Sümer, Ali Kemal Denizci ve Şenol Güneş gibi efsaneler ile aynı takımın formasını giyen Ali Rıza Turan, futbola nokta koyduktan sonra Soma’ya dönerek, Soma futbolu için mücadele eder. 1993-1994 Sezonunda 3. Ligde top koşturan Soma Linyitspor’un başına geçen Ali Rıza Turan, sezon ortasında görevinden ayrılmak zorunda kalsa da, takımı sezonu şampiyon tamamlar ve 2. Lige çıkar.

Trabzonspor son şampiyonluğunu 1983-1984 sezonunda yaşadıktan sonra bir daha şampiyon olamadı. 80’li yıllar da liberalizm rüzgârı ile korunmasız biçimde dünyaya açılan Türkiye gibi, Türk futbolu da hesapsızca yapılan yabancı transferlere açıldı. Trabzonspor ve daha pek çok Anadolu kulübü özünden uzaklaştı. Soma futbolu da bu furyadan payını aldı.

Geçmişe batlığımızda, Soma takımlarının özlerine döndüklerinde başarıyı yakaladıklarını görüyoruz. Önceki yıllarda onlarca futbolcu yetiştirmeyi başarmış Soma takımları bugün tek bir futbolcu çıkartamıyorsa, şapkayı önümüze koyup düşünmenin vakti gelmişte geçiyor demektir.

Başta Karadeniz’de esen Soma fırtınası Ali Rıza Turan olmak üzere geçmişte Soma ve Türk futboluna emek vermiş tüm futbolcularımızı saygıyla anıyorum…

Av.Sercan Okur 

Sercan Okur

YORUM YAZIN