Futbolcular Sahada Allah’a Emanet!

Futbolcular Sahada Allah’a Emanet!

         
Türkiye Futbol Federasyonu Amatör Kurulu, futbolun gerçek emekçilerinin yer aldığı amatör futbol organizasyonlarındaki sağlıkçı sorununa bu sezon da çözüm bulamadı.

Şeref öksüm

Bugün oynanan Kırkağaç Acar İdman Yurdu-Soma 301 Karaelmasspor maçında sahada ne ambulans ne sağlıkçı vardı.

Geçen hafta Saruhanlı, Kırkağaç Acar idman maçında, rakip takım Saruhanlı Bld.Spordan bir oyuncu ayağı iki  büklüm yerde kaldı, telefon edilip karar verilinceye kadar yerdeki oyuncu acılar içerisinde kıvrandı durdu.

Bugün oynanan maçta Soma Karaelmasspor maçının ilk yarısında Emrehan Analı kaleci Bekir Kaya ile girdiği mücadelede karın boşluğuna almış olduğu ağır darbe ile yerde kaldı. Maçın hakeminin  yapabildiği tek şey oyunun soğutularak futbolcunun  ayağa kalkmasını beklemekten başka bir şey yok.

Futbolcuların sağlığının veya sakatlanmalarının hiç mi önemi yok Allah aşkına yaaa! 

Maça polis gelmeden oyun başlamıyor,
Sağlıkçı yok oynayabilir,
Saha komiseri yok oynayabilir, bu saha komiserliği artık bu günlerde gerçekten baş aşağı gidiyor ama hızla gidiyor.
Geçen hafta Gölmarmara sahasında ligin son haftasında Gölmarmara, Akhisar 1922 Spor arasında kritik bir maç oynanıyor ve sahada ne saha komiseri var, ne sağlıkçı var. Sahada sakatlanan futbolcu var, orta hakem düdük çalıyor, eline bir bardak su alan sahaya dalıyor ama bu su herhalde okunmuş mudur, nedir, topçunun başına eline yüzüne su dökülüyor kalk oyna, oyuncu değişikliği oluyor. Saha komiseri yok, yan hakem oyuncu değişikliği ile uğraşıyor, seyirciler bağırıp çağırıyor, zamana oynanıyor diye, muhatap hakemler.

Eğer önemli veya önemsiz hangi maç olursa olsun maça saha komiseri gönderilmiyorsa, Manisa’daki Saha Komiserleri Derneği ona göre yeni takviye edecek, hoş verilen bu ücretlere hazır ki saha komiserlerinizi elinizde tutabiliyorsanız ne mutlu size. Şahsım olarak İl içi ve İl dışı bir çok maça gidiyorum, bazen  saha kenarında kendini gözlemci sanan  saha komiserleri nerede ise eline düdüğü çalıp çalmadığı kalıyor, gözlemcilerin bunlara daha dikkat etmesi gerekir, lütfen biraz ciddiyet.

Özellikle amatör maçların her üç maçından birinde muhakkak kavga, dövüş oluyor, bu dövüşçüler veya kırmızı kart gören futbolcuları oyun dışına almak saha komiserinin işidir, saha komiseri yoksa muhatabınız kim olacaktır, bekle artık oyuncu çıksın diye.

Aslında burada değinilecek tek konu saha komiserlerinin elinden yetkiyi alıp, temsilcilere verildiği an olay bitmiştir, saha komiserleri şu an sadece tabelada indir, kaldır yapmaktadır. Saha komiserleri şu an rapor bile yazamayacak konumdadır. Verilen komik ücretlerle bu işi yaptırabilecekleri saha komiserleri tabii ki bulamayınca on maça dokuz saha komiseri gönderip günü kurtarmaya çalışıyorlar.

Bu konuyu daha sonra irdeleyip daha geniş ele alacağım.

Manisa’daki yetkililer  hiçbir şey sizin oradan gördüğünüz gözlükle aynı olmuyor, lütfen biraz sahaya ininde görün bakalım nasıl oluyor, nasıl yönetiliyor, nasıl maç bitiriliyor, sonuç ne çıplak gözle kendiniz görün. Bu memleket ne çektiyse hiç birisinin yerinden kontrol edilmeden, yani detaylarına hakim olmadan,  ya da objektif değerlendirmek için lütfen biraz sahalara daha fazla önem verin. Uzaktan bakarak yorumlamak yanlış değerlendirme ve yorumlara neden olabilir. Laf başı geldi mi her zaman söylenen klişeleşmiş bir söz vardır, “Biz büyük bir aileyiz.” Sayın yetkililer ”lafla peynir gemisi yürümez” diye meşhur bir atasözü vardır. Bırakın laf kalabalıklığını icraatınıza bakın.

Gelelim sağlıkçı konusuna, Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Liglerde ambulans bulundurma zorunluluğu olurken, amatör karşılaşmalarda bu kuralın olmaması amatör futbolcularının hayatını hiçe saymak değil de nedir bir bilen varsa bunu açıklasın.

Bazen saha ya sağlıkçı diye girenleri görüyorum, içinde bir bardak su, pisikolojik tedavi, bir fıs fıs, haydi bas spreyi kaldır ayağa bitti, ilk yardım eğitimi veya sağlıkçı eğitimi almak bu kadar kolay ise yaşadık yeni bir iş kapısı açıldı demektir. 

Dili boğazına kaçan, kalp krizi geçiren, nefes, solunum sıkıntısı çeken  bir futbolcuyu eline sprey, su alan eğitim almamış bir kişiye mi canını emanet ediyorsunuz?   Yoksa farketmez, sahaya yedek oyuncular, teknik direktörler, veya yöneticiler koşup gitsin, haydi aslanım, devam edebilirsin , ayağa kalkarsan 500 tl daha fazla mı vereceğiz desin yahuu!

Herkes sağlık konusunda veya ilk yardım konusunda bilgili olacak diye bir şey yok, herkes işini yapsın beyler. Sahada burun kanaması, burkulma, dudak patlaması, omuz çıkması her türlü sakatlık yaşanabiliyor, bunlara müdahale edemeden kaderine terk etmek vebaldir, günahtır.

Sahada yere düşen futbolcunun bile kaldırılması gelişi güzel değil, pozisyon alarak kaldırılması gerekiyor. Bir çok sağlıkçının çantasında bile şu ana tam donanımlı malzeme yok, soruyoruz ”malzeme eksikliği var” diyorlar. Soğutucular olmasa vay halimize!  Futbolcular ayağına kramp giriyor, hemen arkadaşları germe yapıyorlar, oysa adale burada yan masaj ile kasının  yumuşatılması gerekiyor. Burada en azından sporcu sağlığı ile ilgili olarak maçların oynanmadığı zamanda ister yüz yüze ister online eğitimler ile belirli bir eğitim süresinin tamamlanması gerekiyor

Şeref Öksüm

Yazımın başında da söylediğim gibi Polis gelmeden oyun başlamıyor ise, sağlıkçı gelmeden ve Saha komiseri gelmeden de  oyun başlatılmasın, göndermeyenlerde veya gelmeyenlerde sorun varsa onlar cezalandırılsın, sorun çözücü olalım, sorun yaratıcı değil. Kazasız belasız, sağlıklı güzel günler diliyorum. Şeref Öksüm

Bizi aşağıdaki 👇 Sosyal Medya adreslerimizden de takip edebilirsiniz!

İnci Ticaret

Şeref Öksüm

4 YORUM

  1. Avatar
    Batıhan Canbaz

    Seref abicim kesinlikle haklısın bu konuda futbolcularımızin sağlıklarıni hiçe sayıyorlar bu çok önemli tabi ki ancak futbolcularımızın,yönetimlerin ve o takımı destekleyenlerin emeklerini hiçe sayan hakemlere de söz söylemek gerekir bence.Verilen emeklerin bu kadar kolay harcanması beni üzen en büyük şeydir.Onlardan bu zamana kadar tek bir şey istedik “adaletli” olmaları ama ne yazık ki….

  2. Avatar
    Erkan Ergül

    Sevgili hocam hakemlerde biliyolar başlarına geleceği.
    Biz nasıl olsa adam gibi maç yönetemeyeceğiz bari polis olsunda dayak yemeyelim diye düşünüyorlar. Boşuna değil Polis gelmeden maçı başlatmamaları benim fikrim. Sağlıkçı olmaması umurlarinda değil ki. Adam kıvranıyor hakem sağlıkçı çağırıyor kenardan kafa sallıyorlar yok ki diye. Herkes günü kurtarmanın derdinde. Adam göstermelik birini bari koyar oraya. Yazıklar olsun gerçekten..

  3. Avatar
    Şeref Öksüm

    Erkan Ergül çok hakısınız onun için maçtan çok bunu yazdım, maç ile ilgili analizimi bugün yapacagım teşekkür ediyorum

  4. Avatar
    Şeref Öksüm

    Batıhan Sevil Canbaz Batıhancığım dogru bir konuya temas ediyorsun, bir yılın emeği 90 dakikada kaybolup gidiyor, biliyorsun Mecidiye maçında ki hakemlerle ile ilgi eleştiriyi Somadaspor sayfasında yapmıştım, ancak KIRKAĞAÇ ta oynadığımız futbolu sadece hakem hataları yüzünden değil kendi beceriksizliğimizden bu duruma getirdik. Sen ilk yarı golü bulamaz, rakip takımı 10 kişi kalmışken yenemiyorsan be hiç bir kontra atak yapamıyorsam boşuna bizleride inandırmaya çalışarak sonucunda kahretmeye hakları yok. Konu ile ilgili bugün analizimi yayınlayacağım.

YORUM YAZIN