Futbol Turnuvası İçin Nihayet Tarih Konuldu

Futbol Turnuvası İçin Nihayet Tarih Konuldu

Soma Kaymakamlık Futbol Turnuvasında beklenen ”Turnuva Talimatnamesi” nihayet yayınlandı.

Yine heyecanlı bir bekleyiş vardı. Acaba turnuva bu yıl oynanacak mı? Neticede herkes bu baharın başlangıcı ile gelen futbol turnuvasını dört gözle bekliyor..

DOĞAN GÜLŞEN SOMADASPORA YAZDI

Soma Kaymakamlık turnuva talimatnamesinin yayınlanmasının ardından bir buçuk ay kadar gibi bir zaman var. Bu süreçte, takımlar hazırlık dönemini iyi geçirip turnuvaya fit çıkmak için büyük çaba sarf edecekler.

Bir kere takımları iddialı olmak istiyorlarsa yaş skalasını iyi ayarlamalı kırk yaş üstü futbolcuyu bir bilemedin iki kişiden oluşturmalı yok “ben burada eğlenmek, sadece renk katmak istiyorum” diyorsa tabii bu başka konu..

Demir Eksport, İmbat diğer kurumlar zaten iddialı oluyorlar ama bütün diğer kurumlarda iddialı olmalı örneğin Nakliyeciler, Torku, Millî Eğitim, Maden-İş, Yeni Anadolu Maden, Nitromak, Öğretmenler ve Müftülük gibi sürpriz takımlarda çıkacak. Kafadan iyi giriş yapıp sonrası hayal kırıklığına uğrayan takımlarda oluyor. Örneğin Çalışkan Kardeşler yine iyi takım çıkaracaktır..

ELİ çok takım çıkarır mı? Kurum olarak bilmiyoruz ama böyle bir kurum daha potansiyelli takımlar çıkarmalı, şampiyon olacak takım kurmalı ve bu konuda çok kapalı kalıyorlar. En geniş kadro kurma durumu ELİ bünyesinde var iyi araştırmak lazım iddialı olabilmek için artık yeni yetenekler oyuncular bulmaları gerekir..

Turnuva özelinde; oyun olarak belirli çerçevede yapacaklarını sahaya yansıtmak için belirli ezberleri bozacak alışkanlıklardan vazgeçen takım oyunu forse eder. Futbol olarak işi bilmekle birlikte iyi oyuncuyu mevki olarak iyi yerleştirdiğin de sahanın hakimi olursun. Birlikte hareket eden takım gerçi çok takım bireysel performansa güveniyor oysa dar sahada yapacakların belli bunları uyguladığın da iyi takım olursun ama alışkanlıklarımız var, vazgeçemiyoruz geçersen zaten fark yaratan takım oluyorsun ..

Sahada yapılacaklar takım olarak planlı işler seni bir adım öne çıkarır ilk önce takım bölgesel olarak belirli yerlerde birlikte; ön bölgede baskı uygulayıp, hücuma geçen takımı forvet hattınla beraber karşılayıp, alan daraltıp, oyunun kurmakta zorlanmasını sağlayıp, topu hemen kazanıp küçük sahanın avantajını kullanıp hızlı şekilde kaleye gitmektir..

Bazen oyuncu performansı gözetmeyen takımlar var. Oyuncu değişikliği içerde yapılacak hamleler oyunu daha iyi duruma getirip, oyunu ele geçirip galibiyet alabilecek, oyuna dönüşebilir. Bazen “ben bu mevkide oynarım, ben çok koşarım” deyip yaş durumunun farkında olmadan yapamayacak işler peşinde koşanlar olup ayaklar maç içinde suya eriyor o zamanda yeniliyorsun.. Herkesin yapacakları bellidir, zorlamamak lazım

Her şeyden önce topa hakim olup iyi pas yapabilen takım rakibini belirli aralıklarla koşturup oyundan düşürüp golü bulur. Saha bölge olarak küçük olduğu için daralttığın zaman rakip hiç bir varlık gösteremez ama topsuz oyunda çok zorlanan oyuncular oluyor o zamanda yetenekli iyi oyuncu istediğini yapar bunu yaptırmamak önemli olan..

Hücum bitti yada topu kaptın geçişleri en hızlı şekilde yapan takım hücum bölgesine giden eksik yakalar rakibini, golünü atar. Bunlar artık futbolda yapılacaklar. İşte “ben adam geçeyim, top bende kalsın, bir-iki geri-ileri oynayım” dersen rakip yerleşir hiç bir şey yapamazsın..

Artık futbol bütün mevkileri ile hücum yapabilen takımların kontrolünde. Dünyada da böyle, turnuvada da böyle. Mevki olarak hücumsal anlamda iyi olan takımlar ön plana çıkacaktır ona göre takım yapılmalı örneğin artık orta sahalar çok gol atan futbolculardan kuruluyor. Hücumu yönetse de golünü atıyor birden fazla atıyor hem de kanatlar artı forvet sayılıyor burada da küçük sahada fark yaratıcısı kanat oyuncusu bunlar hesaplanmalı takımlar kurulurken. Stoper her şeydir bir takımda. Oyunu ön bölgeye yıkan arkadan oyun kuran takımı yöneten böyle artık futbol duran top etkisi oldukça önemli iyi topa vurabilmek, süpriz şutlar atmak takım oyun olarak ta güzel görüntüler verir böyledir iyi takım özellikleri kaleci bir takımın yarısıdır cılız atak gelir gol yer her şey altüst olur kaleci güven vermeli arkadan her zaman arkadaşlarını uyarmalı geri dönüşlerinde ikaz etmeli iyi kaleci şampiyonluk yolunda çok önemli..

Bakalım bu yıl iki yıl aradan sonra takımlarımız da ne gibi değişiklikler olmuş özlenen turnuva renkli takımlara sahne olacak mı? Baharın o güzel havasında güneşli ortamda seyir zevki yüksek maçlar izlemek isteyen taraftarlarca da doğacağını düşündüğümüzde heyecanlanmamak elde değil.. Sevgilerle Doğan Gülşen (Tüm yazılarına göz at)

Doğan Gülşen

Antrenör, Spor Yazarı

YORUM YAZIN