Futbol Kimliğimiz Yok!

Futbol Kimliğimiz Yok!

Başakşehir takımı şampiyonlar liginde ilk maçını akşam deplasmanda Leipzig le oynadı ve sahadan yenik ayrıldı. Gerçi hangi Türk takımı olsaydı yenilirdi bunu herkes az çok anlayabilir.

.

Almanya’nın 2015 te kurulan takımı Leipzig geçen zaman sürede her yıl şampiyonlar ligine kalarak ne kadar futbolun doğrularını yaptığının göstergesidir. Alman ekibi, adım adım ilerleyerek transferle de programlı bilinçli bir şekilde hareket ederek yıllardır üstüne koyarak gelişinin akşamki futbolla gösterdi..

Almanya futbolda zaten dünyanın zirvesinde şu anda ama bu zirveye çıkma olayı 2005 te bilimsel çalışmalarla atıldı ve beklenen sabırlı futbol eğitimi meyvelerini 2014 te dünya şampiyonu olarak verdi. Aynı şekilde Avrupa şampiyonu da oldular, kulüpler bazında zaten başarılar..

Akşamki maça dönersek Leipzig li futbolcular o kadar dinamik, hızlı ve fizik olarak üstündüler ki; diriplink, yer değiştirme, önde baskı ve kompakt oyun inanılmazdı. Bizim ise oyunumuz her haliyle belliydi defans arkasına uzun top atıp pozisyon bulmak demode sıradan ataklar sağ dan orta soldan orta belki gol olur olmuyor işte..



Adamların sol kanat oyuncusu iki gol attı, defalarca da defansa gelip top çıkardı..
Bunun yanında biz Mehmet Topal 36 yaşında.. Top alacak, dönecek, pas verecek ve hücum edeceğiz diye bekliyoruz.. Sadece onların oyuncularına benzeyen bir oyuncumuz vardı sahada; ”irfan Can” oda ön libero oynayarak kaleye uzak kaldı.

Sağ bek Rafael 10 numara pozisyonundaydı bunları da anlamakta zorlandık ..Çıkamıyoruz, pas yapamıyoruz o kadar hızlı dönüyordu ki adamlar, dönüp durduk.. Ama bunların olması için futbol yatırımımızın alt yapı, üst yapı ile birlikte hareketle gelişecek işler.. Biz önce işe bundan bir şey olmaz diyerek başlıyoruz bizim futbolumuzu yönetenler iş adamları başkanlarda öyle onlarda ihale kovalamaktan futbola yeterince bakamıyorlar. Oysa futbolu oynamış kişiler yönetmeli ciddi zaman ayrılmalı, bakalım ülkenin en çok kazanan hocalarına trilyonlar kazanıyorlar futbola harcama yapıyorlar mı yok sonra çıkıp başarılı futbolcu yetişmiyor meyve değil ki bu dalından koparasın ciddi eğitimler gerekiyor ama yapmıyoruz nedeni nedir kimse bilmiyor..

Futbol ciddi yatırımlarla alt yapı üst yapı bir arada olmak şartıyla kurumsallığı ön planda düşünerek yapılmalı, ciddi adımlar atılmalı.. Bütün çocukların futbol oynayabileceği sahalar yapılmalı bizde alt yapılar para kazanma aracı olmuş olmaz buradan başarılı futbolcu yetişmesi çok zor bütün kulüpler zorunlu şekilde alt yapı zorunluluğu getirilip üst yapılarda oynamak için teşvik verilmeli zorunluluk olmalı ancak böyle aşağıdan futbolcu yetişir yoksa bir kaç yıl içinde Avrupa arenasında çok gerilerde kalacağız kaldık ta belki durumu kurtarırız….Sağlıklı günlere..

DOĞAN GÜLŞEN

 



Doğan Gülşen

Antrenör, Spor Yazarı

YORUM YAZIN