Dün Aklımıza Geleni Bugün Yapmıyoruz!

Hakan Arslancan hocamız Zafer Spor ve kadın futbolu konusunda bir yazı kaleme almış bizde noktasına, virgülüne dokunmadan siz okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

“Bu yazıyı geçen gün Karagücü takımında beraber futbol oynadığımız bir arkadaşımın bana hitaben yazdığı yazıya istinaden yazmak istedim.

Arkadaşımın yazısını sosyal medya hesabımda paylaşmıştım.

 

NEDEN KADIN FUTBOLU?

Futbola sadece futbol gözü ile bakarsanız,kadın futbolunu anlamakta güçlük çekersiniz.

Ülkemizin nüfusunun yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluşmaktadır. Maalesef ülkemizde meslekler ve hobiler aralarında o işi yapabilme yeterliliği hiç fark etmezken dişi ve erkek olarak biçimlenmiştir. Bunun sebebi kadının o işi yapamayacağından değil, kültürel öğretinin bilinç altımıza verdiği mesajdır kadına biçtiğimiz roldür. Hal böyle olunca da kadınların yapabileceği bir çok işi yapıp yapamayacaklarını insan olarak değerlendirmeden yapamaz deyip bitiriyoruz.  Mesela Suudî Arabistan’da kadınların araba kullanması daha düne kadar neden yasaktı ve biz bu durumu ne kadar saçma buluyorduk.

Kızlarımla yaptığım sohbetlerde futbol oynuyorum dediğinizde en çok hangi tepkiyi alıyorsunuz diye sorduğum da “Başka işiniz mi yok kızlar futbol mu oynar” mealinde tepkiler aldıklarını söylüyorlar. Aslında da iş burada zorlaşmaya başlıyor. Bu düşünce kızlar için böyleyken biz yöneticiler için maç yapacak saha bulma, spor bütçesinden eksik pay alma vb. zorluklar olarak karşımıza çıkıyor. Aslında mesaj aynı “NE İŞİ VAR KADININ FUTBOLDA”. Bu tepkinin bir Suudî kadının araba kullanmasına Suudî bir erkeğin gösterdiği tepkiden farkı olmadığını düşünüyorum.



Futbol özeline dönecek olursak maalesef ülkemizin futbolda bulunduğu nokta hiçte iç açıcı değil. Bunun bir çok nedeni var. Bir nedeni de kadınlarımızın futbolun içerisinde çok az yer alması. Eğer futbola ilgi duyan, seven, oynamasını bilen annelerin sayısını arttırabilirsek işi biraz daha kolaylaştırmış olacağız.

Tespitim tecrübemle sabittir, biz yetenekli erkek futbolcuların çoğunu annesini ikna edemediğimiz için futbola kazandıramıyoruz.

Zira futbol bilen bu anneler stadyumlarda veya televizyon karşısında eş ve çocukları ile bilinçli birer izleyici olacaklar. Çocukları ile pikniğe gittiklerinde futbol oynayacaklar çocukları yürümeye başladığında onlara her şeyde olduğu gibi futbolda da ilkleri öğreteceklerdir.

Bizler kısa hayatlarımızda her şeyi düzeltemeyiz, yaptıklarımızın sonuçlarını belki göremeyiz çünkü insan ömürleri ülke ömürlerinin içerisinde an kadar kısadır. Fakat üzerine büyük inşaatlar yapılabilecek  sağlam ve derin temeller atabiliriz. Belki bu gün ülkemizde yaşadığımız bazı sorunları çözemeyişimizin temelinde de her şeyi çok kısa sürede yapabileceğimiz gibi yanlış bir inanışa sahip olmamızdır.

Biz Zafer Spor olarak futbol oynayan kızların her konuda kişisel kazanımlarından ziyade; Soma’nın futbol geleceğine, şehrimizde futbol bilen anneler yaratarak yeni bir ufuk açmak istiyoruz. Fikrimiz ve projemiz budur.

Şunun da bilinmesini isterim ki. İsimlerinin bende saklı kalmasının uygun olduğunu düşündüğüm bazı büyük firmalar, hocam size destek olalım bu takımı 2’nci lige, 1’nci lige çıkaralım diyorlar . Bizde onlara, siz bize destek olursanız bunun karşılığında bizden sportif başarı talep edeceksiniz ,biz de bu talebe cevap verebilmek için bu şehrin kızlarını evine göndereceğiz ve bizi bu hedeflere taşıyacak dışarıdan oyuncu transfer edeceğiz, siz desteği  bitirdiğiniz gün biz küme bile düşemeyeceğiz branşı kapatmak zorunda kalacağız. Yukarıda yazdığım fikre destek verirlerse memnun olacağımızı dile getirdiğimizde bizden özür dileyenler bile oluyor. Çünkü biz onlara bu işin sadece futbol olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.

Zafer Spor Yönetimi olarak Soma’da iyi sonuçlarını belki bizim bile göremeyeceğiniz bir geleceğe yatırım yapıyoruz. Bu fikre destek olan herkese teşekkür ederiz.”



Cevdet Yıldırım

Hobi olarak başladığımız ancak yaptığımız paylaşımlarla büyük ilgi gördüğümüz somadaspor.com’da maçlara gitmekten, çala kalem haberlerinizi yapmaktan büyük keyif alıyoruz. 38 yıllık futbola adanmış tecrübelerimizle topluma ufak bir katkımız olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlerden ricamız; biz gazeteci değiliz. Bilgi-birikimlerimizi çala kalem ifade etmeye çalışıyoruz. Somaspor,Samsun Irmaksanayispor, Elbistanspor, Tavşanlı Linyitspor, Soma Linyitspor, Soma Masterler; Futbola adanmış 38 yıl ile, çala kalem yazılmış yazılar vs vs.. Selam ve Dua ile..

YORUM YAZIN