Yabancı Kuralı

Yabancı Kuralı

Şimdilerde tekrar yabancı kuralı konusu gündemde. Sınırlama getirilsin mi?

 

Kaç yabancı olsun?
Yaş sınırı 32 ye çekilsin düşünüldüğünde; Messi 33 yaşında Türkiye ye gelmek isterse olmuyor.
Nasıl oluyor sa böyle sınırlamayı mantık kabul etmiyor.
Bir kere kalite artsın, işte alt yapıya dönelim oradan oyuncular oynatalım gibi görüşler çıkmak ta..

Yıllardır aynı şeyler konuşuluyor.
Bir indiriyoruz, bir çıkarıyoruz.
ne yaptığımızı bizde bilmiyoruz..
Karmakarışık durumlar ve futbolda bu kadar para dönünce direk parayı kazanmak için günlük düşünüyor. Kulüpler maalesef futbolun alt yapıdan ziyade hemen sonuca odaklanıp zamanla olacak şeylerle uğraşmaktan bizim Türk toplumuna uzak olduğundan ”bas parayı al futbolcuyu ol şampiyon” sonra gidince yada para bitince şampiyon olduk ya dediğimizde geride ne var kupa çok büyük olay ama kiminle yabancıyla adam aldı parayı gitti borç gırla..

Alt yapı olarak Türkiye de konuşabileceğimiz ne var bakıyoruz bir şey bulmak zor sadece Altınordu geliyor aklımıza peki alt yapı hocası olarak kimi sayarız?
Kimse yok isim olarak, böyle hakikaten futbolcu yetiştirmiş Serpil Hamdi Tüzün varmış 80 li yıllarda şimdi oda Türkiye de yok olmaması 82 milyon ülke için alt yapıların durumunu çok net izah ediyor..Yok, yok yookk (!)




Şimdi TFF de ne yapacağını bilmiyor onlarda ekonomik düşünüyor olayı yatırım yapması lazım ama para benden çıkmasın diye bakıyor yoksa yıllardır konuşulan bu konular hiç mi ileri bir seviyeye gelmez gelmedi işte..Türkiye dünyanın en genç nüfusuna sahip ama lisanslı futbolcu konusunda 18 milyonluk Hollanda’nın yanına bile gelemiyor..

Ciddi yatırımlar yapılarak alt yapılar belli bir seviyeye gelir sabırlı şekilde eğitimin verilmesi iyi eğitimci hocaların olması gerekiyor iyi eğitimci Hocayı da sen yetiştireceksin bunlar eksik bizde yıllardır bu konuda hiç bir şey yapılmadı önce hoca yetiştirmelisin alt yapı hocalığı ciddi bir eğitim gerekiyor oda iyi futbolcu yetiştirsin vesselam uzun iş sabır gerekiyor bizim hiç sevmediğimiz konu.

Tekrar yabancı kuralına dönelim 8 yabancı ya indirme durumu konuşuluyor daha önce 6 idi sanırım ne değişecek sanki şimdi serbestte Türk oynatmak yasak mı? Oynattığımız yerlilerde gurbetçilerden Almanya, Hollanda yada Fransa da yetişme, yetiştiren yine Avrupa biz değil. Hem oynatma yabancıyı yada transfer etme elinde bulundurduğun Türk futbolcuyu oynat olmazsa U-19’lar var. Oradan çıkar oynat yok mu yetenekli oyuncu var dünya kadar iyi futbolcumuz da var ama bunun, o oyuncunun rehabilitasyon süreci var takıma adapta süreci var eksiklerini görüp gösterme anlatma süreci var bunlar için zaman durumu var o zaman bizim toplumumuzda yok işte farkımız Avrupa ile bu bekleyemiyoruz ,yabancı kuralı ne olursa olsun her zaman tartışma konusu olacaktır. Kendin yetiştirmeyip oynatmadıktan sonra oynatmak için de iyi yetiştirip güvenmek le olur bu gün büyük hocalarımız yapmıyor bunu yetiştiricilikte onlarda sınıfta kalmış durumda.

Yabancı sınırı olsun olmasın sen ne yapıyorsun ona bakmak lazım yetiştiriciliğimiz zayıf oraya bakmak lazım yasaklarla yada kısıtlamalarla Endüstriyel futbola ayak uyduramazsın tesis yapmalıyız eksik yönlerimizi bulup tespit edip yola koyulmalı uzun süreç bu bir an önce programını belirleyip başlamak lazım…Sağlıklı günlere Doğan Gülşen 




YASİN TUNÇ

Doğan Gülşen

Antrenör, Spor Yazarı

YORUM YAZIN