Somaspor ve Psikolojik Galibiyet

Somaspor ve Psikolojik Galibiyet

Ve nihayet arzuladığımız,özlediğimiz ve çok beklediğimiz 3.lig serüvenimiz başlıyordu.

Grubumuzda ilk maçımızı HEASK spor kulübü ile deplasmanda oynayacaktık.
İlk okuyuşta yabancı bir futbol takımı olduğunu düşündürecek enteresan bir isme sahip olan rakibimiz İstanbul’un Şişli ilçesinin Halide Edip Adıvar semtinin takımıydı.
2004 yılında kurulan bu kulüp semti ile aynı adı taşıyor ve taşıdığı isimle de ender örnekler arasında gösteriliyordu.
Bir dönem Somanın çocuğu olan Erman GÜRAÇAR hocanın da çalıştırdığı HEASK futbol takımı,son birkaç sezondur 3.ligde boy gösteriyor ve hiçte yabana atılmayacak bir takım izlenimi veriyordu.

Öte yandan takımımız Somaspor Bal şampiyonu olarak bu yıl 3.ligde boy gösteriyor ve resmî müsabakalar öncesi gerek hazırlık maçları gerekse Türkiye kupasında adını bir üst tura yazdırarak grubundaki rakiplerine sert bir bakış atıyordu.

Maç öncesinde eminim ki herkes için sonucunu tahmin etmesi güç bir maç olsa da alınacak her sonuca hazır psikolojide ilk maçımızı beklemeye başlamıştık.

Ve ilk maça HEASK deplasmanında kontrollü futbol oynayarak başlayan Somasporumuz 36.dakikada yediği penaltı golüyle devreyi yenik kapatıyordu.

Artık zaten ilk maçın heyecanı ve psikolojisine birde devreye yenik girme stresi eklenmişti.
Ama Somasporun geninde karakter, ruhunda kazanma azmi vardı.



İkinci yarıya bu karakterle başlayan takımız hemen beraberlik golünü buluyor ve çok geçmeden bize galibiyeti müjdeleyecek o süper golle 3.ligin artık bir Karaelması olduğunu İstanbul’dan haykırıyordu.
Bu sonuçla bizi çok mutlu eden Somasporumuz 3.lige galibiyetle başlıyor ve bize efsanenin küllerinden yeniden doğuşunu müjdeliyordu.

Lige galibiyet ile başlamak iyidir ama bu galibiyet deplasman galibiyeti ise çok daha önemlidir. Çünkü deplasmanda alınan galibiyetler size 3 puanın yanı sıra rakibinize ikili averaj üstünlüğü aynı zamanda iç sahada kayıp puan kredisi sağlar. Bu krediyi kullanmamayı dilemekle beraber futbolun bazı yazılı olmayan,tecrübeyle sabit kurallarından bahsetmeden geçemeyeceğim.

Futbol iyi bir ekonomi,iyi bir yönetim,iyi futbolcular ve hocanın yanında bir psikoloji oyunudur. Rakibe verdiğiniz en son imajınız size kendi sahasında bile olsa saygı duyarak ve sizden çekinerek oynamasına neden olur. Ayrıca sezona yeni başlayan hele hele bizim gibi ligin yenisi olan takımlar için bu imaj ile birlikte ilk birkaç haftada alınacak sonuçlar çok ama çok önemlidir. Her türlü imkana sahip takımlar ilk birkaç haftada alacağı kötü sonuçlar ile hayal kırıklığına uğrayarak hedef küçültürken,kısıtlı imkana sahip fakat ilk maçlarını domine ederek etkili olan mütevazi takımların hedef büyüttüğü örnekleri liglerimizde görmek mümkündür.Bu anlamda aldığımız bu deplasman galibiyeti Somasporumuz için galibiyetten daha öte psikolojik bir avantaj kazanmamız içinde çok önemliydi.İkinci maçımızı içeride oynama avantajına sahip olan takımımız için birkaç maçlık periyodun çok önemli olduğunu düşünüyorum.Tek maç için bu kadar hesap yapmak için belki biraz erken olmakla birlikte efsanenin hayalini tıpkı tüm sormalılar ve Somaspor taraftarları gibi kurmanın zamanı da olmaz diye düşünüyorum. Son olarak 3.lige muhteşem bir başlangıç yapan Somasporumuzu kutluyor ve başarılarla dolu bir sezon geçireceğimize tüm kalbimle inanıyorum. (tüm yazılarıma göz at)

Sancar DELİBALTA
Soma Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü



Sancar Delibalta

YORUM YAZIN