Milli Takımın Soma Defansı..

İtalyan futbolu denilince akıllara hemen savunma gelir.. “Catenaccio” denilen savunma futbolu ile İtalyanlar, hem kulüp düzeyinde hem de Milli Takım düzeyinde sayısız başarılar ve şampiyonluklar yaşamışlardır.

Catenaccio’nun babası, Arjantinli teknik adam Helenio Herera’dır. Herera’nın çalıştırdığı İnter takımı, yaptığı savunma sayesinde iki kez şampiyon kulüpler kupasını, üç kez de İtalya ligini kazanmıştır. Herera’ya göre; “hücum maç kazandırır ama savunma şampiyon yapar.”

Ülkemizin yetiştirdiği en değerli savunma oyuncularından birisi olan Fehmi Alpay Özalan, 29 Mayıs 1973’de İzmir’de dünyaya gelir.

Futbol hayatına, Altay alt yapısında başlasa da, profesyonel futbol kariyerine, 1991 yılında Soma Linyit Spor’da başlar.

1991-1992 futbol sezonunda, Soma Linyit Spor 3. Ligde oynamaktadır ve Alpay, gösterdiği üstün performans ile takımın değişmez oyuncusu olur.

Soma’da gösterdiği performans ile Altay takımına geri dönen Alpay, Fatih Terim’in dikkatini çeker ve Ümit Milli takıma davet edilir. Altay ve Ümit Milli takımda gösterdiği başarı, Alpay Özalan’ı 20 yaşında Beşiktaş’ın futbolcusu yapar…

Alpay’dan yaklaşık 1 yıl sonra, 1 Nisan 1974’de Vedat İnceefe, Burhaniye’de dünyaya gözlerini açar.

Futbola, Beşiktaş alt yapısında başlasa da, tıpkı Alpay gibi profesyonel futbol kariyerine 1993 yılında Soma Sotes Spor’da adım atar. 1993-1994 sezonunda Soma Sotes Spor’da gösterdiği başarı, 2. Lig ekiplerinden Kardemir Karabük Spor’un dikkatini çeker. Sezon sonunda Karabük Spor’a transfer olan Vedat, ikinci ligde oynarken Fatih Terim tarafından A Milli Takım kadrosuna davet edilir…

1996 Yılı Türk futbolunun, Milli Takım düzeyinde unutulmaz sezonlarından birisidir. Fatih Terim yönetiminde üstün bir başarı gösteren A Milliler, oynadıkları futbol ile tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonasına katılma hakkı elde etmiştir. 96 Avrupa Futbol Şampiyonası İngiltere’de yapılmaktadır ve Türkiye; Portekiz, Hırvatistan ve Danimarka ile D grubunda yer alır. Milli Takımın gruptaki ilk maçı Hırvatistan’a karşıdır.

Fatih Terim, Hırvatistan maçına Alpay Özalan ve Vedat İnceefe savunması ile başlar. Profesyonel futbol hayatına Soma’da başlayan her iki savunmacı da maçın sonlarına kadar Hırvatistan forvetlerine geçit vermez. Ne var ki; Hırvatistan, son dakikalarda yakaladığı bir kontratak ile savunmamızı hazırlıksız yakalar. Milli takım maçı 1-0 kaybederken, Alpay Özalan golü atan Hırvat oyuncuya faul yapmadığı için UEFA tarafından turnuvanın en centilmen oyuncusu seçilir.

Milli Takım gol bile atamadan turnuvaya veda eder. Ancak Soma, yetiştirdiği iki değerli savunmacı ile tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonasına katılan milli takımın defansına adını yazdırır. Alpay ve Vedat’ın hikâyesi, Soma’dan başlayarak Milli Takıma uzanan bir başarı hikâyesidir…

Av.Sercan Okur

Sercan Okur

YORUM YAZIN