İlk Hafta Bize Işık Tutmadı.

İlk Hafta Bize Işık Tutmadı.

Bir takım kurgusu ve sistemi oturması için 4 bilemedin 5 ay lazım. Hani ”bütün iyi isimleri topladım biz iyi takımız” demekle o işler olmuyor, zaten biz böyle baktığımız için günlük Türk futbolu maalesef istenilen yerlerde değil..

DOĞAN GÜLŞEN

Bu geçtiğimiz hafta bütün gruplar da ilk maçlar oynandı.
Şu takım ”alır götürür” dediğimiz futbol göremedik.
Ama bunun ilk maçlarda kağıt üzerindeki favori takımlar zayıf denilecek takımlarla oynadılar bu maçlar ölçü almıyoruz..

İzlediğimiz bazı maçlarda örneğin Demir Eksport’un en önemli özelliği genç takım, dinamik, çok koşan olması ama onlarda tam böyle alır götürür havasında değildiler. Geçen yılda forvette sıkıntı vardı, bu yılda öyle görünüyor. Kubilay’la ne kadar olur bilmiyoruz, sanki ileri ki zor maçlar da gol sorunu yaşayabilirler ağır kalıyor, ama geniş kadroları var çözebilirler bir de çok maç oynamaları Koç grubu maçlarıyla beraber sakatlanma olmaz ise daha zinde takım bu turnuvada onlara faydası olur..

Şimdi hani takım kuruyorsunuz, iyi isimler buluyorsun haydi hepsini oynat sonra tuttu zayıf takımda oluyor fark yapıyorsun tamam daha sonra güçlü bir takım geldi hamle oyuncusu yok kenarda hepsini oynat ne olursa olur ya tersi olursa; ”şey sen hatalıydın, kaleci kolay gol yedi, sen burada hata yaptın, sen bunu kaçırdın, hemen sıyrılmayı biliyoruz. Oysa bir takım önünde programı olmalı rakibe göre oyun kurgusu sistemi olmalı rakibin zaaflarını tespit edip ona göre sahaya takım sürülmeli ”efendim bu eskiden turnuvada gol kralı oldu, bu uçtu, bu kaçtı, ben çok iyiydim, herkesi geçerdim, süper topçuydum” demekle olmuyor. Skorla her şey yürümez, ilerleyen maçlarda zaten görülecek bu..

Takımın oyunu sistemi olmalı nasıl oynaması gerektiğini aylar öncesinde belirleyip sahaya çıktığında görüntü olarak ”bu takım hakikaten çok iyi takım” demeliyiz. Böyle bir takım şu anda turnuvada yok iddialı favori dediğimiz bizleri futbola doyuran takım ilk hafta göremedik(!)

Yuta Çalışkan iyi takım kurmuş dediler, evet iyi takım ama nerede kağıt üstünde ilk maçını farklı kazandı yukarıda anlattıklarım onlar içinde geçerli ilerleyen haftalarda güçlü rakiple oynayınca nerede nasıl ne kadar iyi takım mı yada hazırlanmışlar mı göreceğiz onlarda iyi isimleri transfer ettiler..Her yıl yaptıkları gibi..

Imbat ilk maçında kolay geçti onlar içinde yukarda yazdıklarım geçerli iyi bir takımla karşılaşsıñlar onlara da ayrı bir değerlendirme yapacağız kesinlikle ne durumda ne kadar hazır takım göremedik ilk maç nezninde..

E.l.i (1)’de aynı düşünceleri taşıyoruz keşke 2 ay kadar önce transferleri bitirip turnuvaya başlasalardı hazır değiller ve durum hataya götürüyor takım kurgusunda oyuncu seçiminde zorlanmaya götürüyor onları ilk maç tamamen bunun sebebiydi düzelme olursa ilerleyen maçlar da keyif verebilir şu anda bilmiyoruz ne düşünüyorlar..




Gelelim bizim kurumun Sendika takımına Maden-İş’e…
Çok güzel değerli isimlerden kaliteli futbolculardan kurulu bir takım Sebahattin, Mustafa Atala,Cengiz kalede Adem, Onur isim isim iyi isimler ama yıllardır istenilen patlamayı yapamadılar onlarda ilk maç farklı kazandılar ama şampiyonluk için yeterli mi değil belki bir elin gelip değmesini bekliyorlar özlenen şampiyonluk için. Başkan Şevket Şahin ve yönetim kurulu üyesi Hamza Arslan da ilgileri için teşekkür etmek lazım ve şampiyonluk onlarda bekliyor takımlarından artık..

Nakliyeciler turnuvaya başlamadan değişiklikler yaptılar, transferler yaptılar. Favorimiler değiller neden? takım kurgusunda değişiklik oldu şampiyonluk için yeterli değil zaten öyle bir hedefleri de yok gibi daha çok eğlence düşünceleri olmalı onlarda ilk maçta farklı kazandılar diyoruz ya rakip zayıf takımları ölçemedik ilerleyen haftalarda daha netleşecektir görüntü..Nakliyeciler gibi bir kurum böyle bir turnuvaya daha çok yatırım yapmalı bir kaç kişiyle değilde yönetim bazında bakıp Soma gibi yerde ses getirecek takım olmalılar…

Gelelim diğer takımların durumlarına süpriz olur mu? Geçen yıl olduğu gibi Devlet Hastanesi final gördü bunun gibi iyi mücadele eden takımlar var tabii Huzur Evi, Ticaret Odası (2) gibi ama takım olmak sistemli bir şekilde çalışarak gelip maçları oynatmak başka bir şey bu turnuvada hazırlık yapan takım fark yaratır, bu böyledir bunun meyvesini turnuvada toplar onun için takımlardan fark yaratan hoca yada çalıştırıcı var mı bilemiyoruz, olursa zaten takımda görülür ne yapar eder o takım turnuvada ilk maçlardan sonra takımının durumuyla ilgili eksiklikleri yada nasıl sistemde oynamalıyız fark ederek ilerleyen maçlara hazırlar..

Görelim bakalım hangi takım ilk maçlardan sonra eksikliklerini görüp düzeltip önümüzdeki haftaların göz doldurucu futbolunu oynayarak ”biz bu turnuvanın favorisiyiz” diyecek hep beraber izleyip göreceğiz. Bütün turnuva takımlarına güzel futbol oynamaları dileğiyle başarılar diliyoruz centilmence maçlar olsun.

Bir parantez de imbat ve Demir Eksport kurumlarına açmak lazım,turnuvaya yatırım yapan firmalar Demir Eksport un müdürü maçları gelip yerinde izliyor diğer kurumlarda böyle yapmalı daha çok yatırım yapmalılar ancak o zaman kalitede artar şampiyonluk için iddialı olurlar..Sevgilerle..Doğan Gülşen (Tüm yazılarını oku)





Doğan Gülşen

Antrenör, Spor Yazarı

YORUM YAZIN