Futbolun Kısa Tarihi..

Futbolun Kısa Tarihi..

Şüphesiz futbol, insanoğlunun en fazla ilgi duyduğu spor dalı.
Her gün milyarlarca insan futbol müsabakalarını zevkle izliyor. Futbol takımlarının aldıkları skorlar, taraftarların hayatını şekillendiriyor. Bazen siyaset bile futbolu insanları etkileme aracı olarak kullanıyor.
Peki bu kadar popüler bir spor olan futbol nasıl doğdu, günümüze kadar nasıl geldi? Gelin futbolun tarihine doğru kısa bir yolculuğa çıkalım…

Ayak ve top kullanılarak oynanan ilk oyun olan “cuju” milattan önce 3. yüz yılda Çin’de karşımıza çıkar. Çinli askerlerin eğitimlerinin bir parçası olan “cuju” Japonya’da “kemari” adıyla oynanır.

Antik Yunan’da “episkiros”, Roma İmparatorluğu’nda da “harpastum” dışında Eskimolardan Aborjinlere, Maorilerden Mezoamerika yerlilerine yeryüzünün dört bir köşesinde topla oynamış ve bu oyunlarda ayaklar kullanılmıştır.

Ortaçağda Avrupa’nın değişik köşelerinde topla oynanan kimi oyunlar dikkat çekmiştir. İngiltere’deki Ortaçağ futbolu, Fransa’daki “soule”, İtalya’daki “calcio fioentino” bunlardan bazılarıdır. Ancak FIFA’ya göre ayakla oynana bu oyunların futbolla ilgisi bulunmamaktadır.

FIFA tarafından kabul edilen modern anlamda futbol 1848 yılında İngiltere’de doğar. Dünyanın ilk futbol takımı; 24 Ekim 1857 tarihinde kurulan “Sheffield” Futbol Kulübüdür. Bugün hala İngiltere liglerinde top koşturan Sheffield FC takımının kapısında; “Dünya’nın en eski takımı” ibaresi yazar…



Kulüpler arası ilk futbol maçı 26 Aralık 1860 günü Sheffield FC ile Hallam kulüpleri arasında oynanır. Sheffield maçı 2-0 kazanır. İlk kulüpler arası maç gibi ilk milli maç da İngiltere’de oynanır. 30 Kasım 1872 tarihinde, İngiltere Milli Takımı ile İskoçya Milli Takımı karşı karşıya gelir. Dört bin taraftarın izlediği ilk milli maç başladığı gibi 0-0 beraberlikle sonuçlanır.

İngiltere’de doğan futbol bir virüs gibi hızla dünyayı sararken, milli takımların katılacağı bir turnuva düzenleme fikri ortaya çıkar. Bu fikirden hareketle ilk dünya kupası 1930 yılında Uruguay’da yapılır. Uruguay, evinde düzenlenen ilk dünya kupasının şampiyonu olur.

Dünya kupasından otuz yıl sonra, 1960 yılında ilk Avrupa Futbol Şampiyonası düzenlenir. Fransa’da düzenlenen ilk Avrupa Futbol Şampiyonasını Sovyetler Birliği kazanır.
Bugün heyecanla takip ettiğimiz Şampiyonlar Ligi’nin atası ise Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasıdır. 1955-1956 Sezonunda düzenlenen ilk kupanın şampiyonu Real Madrid olur.

İlk günden bugüne futbol bir tutku… Ama aynı zamanda da sadece bir oyun. Basit bir oyun uğruna milyarlarca dolar para harcanırken, dünyanın pek çok ülkesinde insanlar açlıktan ölmeye devam ediyor. Futbola harcanan milyarlar ile pek çok insanın hayatı kurtarılabilir.
Futbol sadece spor ve eğlence olarak görülmeli, endüstrileşip insanı sömürmesine izin verilmemeli.!

Av.Sercan Okur





somada spor

Etiketler

Sercan Okur

YORUM YAZIN